Øvelser i å holde seg oppe /

Etudes on holding on

Etyder av Agnes Ida Pettersen for fire kontrabass og sang.

Det spesifikt menneskelige er det som ødelegger alt. Det er også det som har potensialet til å redde alt.

Denne konserten handler om det å fortsette å prøve, og er en utforskning av menneskelig skaperkraft og destruksjon. Hvordan greier vi egentlig å holde oss oppe i møte med usikre fremtidsutsikter?

Etudes on holding on.jpg

Handlekraft og ødeleggelse
Forestillinga undersøker det menneskelige i å avgrense sin egen virkelighet til det vi selv kjenner på kroppen. I dette ligger et stort potensial til ødeleggelse ved hensynsløs likegyldighet overfor andre, men også til enorm handlekraft når problemer først angår oss selv i stor nok grad. For å behandle denne tematikken arbeider vi sjangeroverskridende, både på tvers av fag og mellom eksperimentell og tradisjonell musikk, låst partitur og improvisert musikk. Musikerne vil brukes som del av det visuelle, ved å få regi på forflytning og bruk av nivåer.

Innenfra og utenfra
Rammen for forestillinga er etyder for kontrabass og sang. Etyder er øvingsstykker som har som formål å arbeide med et sett spesielle tekniske vanskeligheter. Hverdagslivets etyder er å holde fokus på vår egen spesifikke, lokale virkelighet for å gjøre verden håndterlig. Kunsten – det menneskeskapte - kan være en måte for menneskene til å finne fram til en autentisk kjerne i oss selv.

Det ligger ikke noen spesifikk mening eller politisk agenda bak dette prosjektet, det er mer en utforskning av den store kraften i menneskelig skaperkraft og destruksjon.

Agnes Ida Pettersen (37)
Komponist Agnes Ida Pettersen fra Harstad har hovedfokus på verk for akustisk besetning og den tradisjonelle konserten. I komposisjonene finner vi typisk en nyansert bruk av et utvidet klanglig repertoar, i en musikalsk kontekst hvor arven fra den klassiske musikktradisjonen skinner gjennom.

Agnes Ida komponerer også musikk til ulike former for sceniske produksjoner, og gjør elektroakustiske prosjekter, med en stor bredde i uttrykk og virkemidler. Musikken brukes i ulike settinger; konserter, dans, teater og installasjoner. Hennes musikk fremført i inn- og utland av norske og internasjonale ensembler, sist av Norsk Kammerorkester (Bestillingsverk 2019) og produserer i disse dager sitt andre bestillingsverk for Vokal Nord. Hun har gitt ut et elektroakustisk solo-album og Telemark kammerorkester har spilt inn verket ”I det stille//Epilog” på cden Tapestry.

Disse nykomponerte etydene for kontrabass og sang dreier seg om musikalske parametere som to-hånds flageoletter, bi-toner og multifoner. Her kan du høre Agnes sine tanker om kvarttonalitet for strykere.

sjekk ut Agnes sitt akustisk - elektroniske album her